Ovogodišnji, četvrti po redu Zavičajni kviz za osnovne i srednje škole pod nazivom “Krasna Zemljo – Meraviglioso Paese”, održan je u petak u pulskoj OŠ “Tone Peruško” te na nekoliko pulskih lokacija koje prate austrougarsku povijest. S obzirom da je tema ovogodišnjeg kviza bila Prvi svjetski rat, zavičajni kviz je uvršten u edukativne programe projekta “1914. Puna je Pula/Pola gremita”. U kvizu su sudjelovali učenici 7. i 8. razreda osnovnih i 4. razreda srednjih škola s područja Istarske županije, sveukupno trinaest osnovnih i devet srednjih škola. Koncepcijski kviz je bio osmišljen na način da se učenici/sudionici natječu u paru, a sastojao se od teorijskog i praktičnog dijela. Učenici su u obliku terenskog rada obišli i istražili bogatu austrougarsku ostavštinu u gradu Puli. Posjetili su tunel Zerostrasse, Marine Kasino (Dom hrvatskih branitelja) gdje su imali organiziran i ručak te Povijesni i pomorski muzej Istre na Kaštelu gdje su posjetili izložbu o “Baron Gautschu”. Nakon obilaska pisana provjera znanja vršila se u učionicama osnovne škole Tone Peruško. 

U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojio je Pazinski kolegij, drugo mjesto dijele Gimnazija Pula i Strukovna škola Pazin, a treće mjesto pripalo je SŠ Mate Balote Poreč. 

Među osnovnim školama pobjedila je OŠ Vitomir Širola Pajo Nedešćina, drugo mjesto osvojila je OŠ Tone Peruško Pula, a treće OŠ Veli Vrh Pula.

Kviz organizira Katoličko društvo prosvjetnih djelatnika Istre mons. Antun Heka, suorganizator je Županijsko stručno vijeće učitelja i nastavnika povijesti Istarske županije, a partner je Povijesni i pomorski muzej Istre. 

I RISULTATI DEL 4°QUIZ REGIONALE “KRASNA ZEMLJO – MERAVIGLIOSO PAESE”:

Categoria degli allievi delle scuole medie:

Primo posto: Collegio di Pisino – Liceo Classico Pisino

Secondo posto (condiviso): Ginnasio di Pola e Scuola d’avviamento professionale Juraj Dobrila Pisino

Terzo posto: SS Mate Balota, Parenzo

Categoria degli allievi delle scuole elementari:

Primo posto: SE Vitomir Širola Pajo, Nedešćina

Secondo posto: SE Tone Peruško, Pola

Terzo posto: SE Veli Vrh, Pola

GALERIJA

Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad web stranice, dok nam drugi pomažu u poboljšanju stranice i korisničkog iskustva. Odluka o tome želite li dopustiti kolačiće ili ne je na Vama. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcionalnosti web stranice.