DRAGI NAŠ PAZIN, 14. 10. 2020.

Manifestacija Dragi naš Pazin, u organizaciji Katoličkog društva prosvjetnih djelatnika Istre mons. A. Heka, uz pokroviteljstvo Grada Pazina i Pazinskog kolegija – klasične gimnazije, održava se već tradicionalno u našem gradu početkom lipnja, no ova je godina, zbog svima poznatog zaraznog razloga, izuzetak. Koronavirus ipak nas nije spriječio u druženju, makar je dijelom smanjio veselu ekipu.

Ovogodišnji 6. Dragi naš Pazin održan je u srijedu 14. listopada, ali uz pridržavanje protuepidemioloških mjera. Manifestacija je u sunčano jutro, već prije devet i pol, na školskom igralištu iza Pazinskog kolegija, počela literarnom radionicom s 3.b razredom jezične gimnazije Pazinskog kolegija koji će nas tek iznenaditi svojim književnim uradcima. Radionicu su osmislile i vodile profesorice Orijana Paus i Kristina Varda.

Nakon kolegijskih srednjoškolaca u goste su došli „Cvjetići“ iz pazinskog vrtića, njih dvadesetak, predvođeni odgojiteljicama Ritom Ujčić i Eminom Putinja. Program je realiziran na otvorenom prostoru, na improviziranim štandovima na trijemu Kolegija, a djecu je uz organizatore dočekala i simpatična maketa maskote manifestacije koju su prozvali Pazinko. Posebno su se obradovali kada su im kao poklon podijeljene majice s otiskom maskote. I dok su mlađi Cvjetići gledali kako nastaju pazinski cukerančići, što su im demonstrirale Dorijana Ujčić, viša medicinska sestra u Kolegiju, i njihova teta Rita Ujčić, dotle su predškolci, poput malih znanstvenika, uživali u pokusima iz fizike i kemije. Fizikom se bavila prof. Gordana Radić Labinjan, a kemijske eksperimente vrtićarcima je približila prof. Irena Hudak Bogešić. Nakon toga uživali su u crtanju maskote manifestacije po asfaltu sportskog igrališta. Za sam kraj predškolci su prof. Mirandi Guštin pokazali zavidno znanje iz matematike igrajući dvije živahne matematičke igre.

Drugi dio dana bio je predviđen za rješavanje terenskih zadataka vezanih za kulturno-povijesnu baštinu Pazina, koje je osmislio prof. Daniel Bogešić. Zbog poštivanja protuepidemioloških preporuka ovaj su put u tom dijelu programa sudjelovali isključivo učenici 3.a razreda klasične gimnazije Pazinskog kolegija. Nakon toga dodatnu edukaciju za učenike Pazinskog kolegija održala je i prof. Sandra Sloković. Osim toga, za polaznike talijanskog jezika profesorica Sloković priredila je i posebnu radionicu o talijanskom dijalektu kojim se govori u Pazinu. Za kraj prof. Eva Bulić organizirala je likovnu radionicu u kojoj su učenici Kolegija oslikavali maskotu manifestacija – Pazinka – na torbicama.

  pazinSlikovni rezultat za pazinski kolegij

{gallery}/media/jw_sigpro/users/0000000964/DNP{/gallery}

 

Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad web stranice, dok nam drugi pomažu u poboljšanju stranice i korisničkog iskustva. Odluka o tome želite li dopustiti kolačiće ili ne je na Vama. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcionalnosti web stranice.