U Pazinu je u subotu 29. rujna 2012. godine održan drugi zavičajni kviz Krasna zemljo – quiz regionale Meraviglioso Paese na kojemu je sudjelovalo 8 parova učenika iz osnovnih škola te 7 parova učenika iz srednjih škola s područja Županije. Organizator natjecanja bilo je Katoličko društvo prosvjetnih djelatnika Istre mons. Antuna Heka (KDPDI) u suradnji s Pazinskim kolegijem – klasičnom gimnazijom i nastavnicima povijesti.

Pokrovitelj je i ove godine bila Istarska županija – Regione Istriana, tj. njezin Upravni odjel za kulturu, kao i Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu. Nakon svečanog otvaranja, koje su uljepšali učenici Pazinskog kolegija, OŠ Vladimira Nazora Pazin i vokalna skupina Rožice GSŠ J. Dobrile, održan je prvi dio natjecanja – rješavanje testova znanja o istarskoj povijesti 19. stoljeća s osvrtom na lik i djelo biskupa Dobrile. Naime, ovogodišnji je kviz posvećen 200. obljetnici rođenja ovog narodnog velikana, kao i 100. obljetnici skladanja istarske himne Krasna zemljo.
U duhu promicanja zavičajnosti natjecateljima su podijeljene zaporke s nazivima tradicionalnih istarskih gastronomskih specijaliteta. Zasigurno je i to, uz dobru marendu, pridonijelo veselom raspoloženju među mladima. Nešto prije 10 sati na glavnom pazinskom trgu začuli su se zvuci limene glazbe koja je vodila građane do Spomen doma ispred kojega je upriličeno svečano otvorenje terenskoga dijela natjecanja. Limena glazba Pazin i dječja sekcija Folklornog društva Pazin svojim su nastupom na osobit način doprinijeli cilju kviza – promicanju ljubavi prema zavičaju i domovini.
Terenski dio natjecanja obuhvaćao je svojevrsnu potragu za blagom – prepoznavanje detalja u kulturno-povijesnoj baštini Pazina. Ipak, kako pazinski đaci ne bi bili u prednosti, ovaj dio zadataka mogao je donijeti samo četvrtinu od maksimalnog broja bodova osvojenih na kvizu. Osim kulturne i edukativne dimenzije, terenski je dio imao i onu sportsko-rekreativnu. Užurbana mladež odjevena u originalne majice s prepoznatljivim akreditacijama, tijekom više od sat vremena razvedrila je ulice grada nad kojim su se nadvili tmurni oblaci. Na cilju, koji se nalazio u Pazinskom kolegiju, bilo je doista uzbudljivo – utrkivalo se do posljednjeg daha. Ali vrijedilo se truda – najbrži su dodatno nagrađeni. Nakon ručka nakratko je i sunce obasjalo grad – netko bi rekao: i nebo se obradovalo pobjednicima. Ali zapravo, svi su sudionici pobjednici.
Doista, trebalo je uložiti mnogo truda kako bi se naučilo gradivo koje je, nažalost, samo djelomično obuhvaćeno nastavnim programima. Ipak, na svakom se natjecanju ističu oni najbolji. Tako su u kategoriji OŠ 1. mjesto osvojili Filip Rabar i Nikola Lukež iz OŠ V. Nazora Pazin – mentorica prof. Mila Anzur. Drugo mjesto pripalo je Luki Šviću i Eriku Lovriniću iz Potpićna – metor prof. Serđo Kršulja. Treće mjesto osvojili su učenici iz OŠ Veli Vrh, Pula: Eleonora Pliško i Marin Milikić predvođeni mentorom prof. Igorom Jovanovićem. U kategoriji SŠ 1. je mjesto pripalo Aleksandaru Pupovcu i Karlu Srdoču iz Gimnazije i strukovne škole J. Dobrile Pazin, u pratnji mentora prof. Igora Dobrića. Drugo mjesto osvojili su Leona Bokulić i Sanjin Jovanović iz SŠ M. Balote Poreč, predvođeni mentoricom prof. Sanjom Banko, dok su treće mjesto osvojili Elvis Božac i Ivan Gržetić iz Gimnazije Pula – mentor prof. Željko Šek. Učenici su nagrađeni vrlo vrijednim knjigama i diplomama.
Ostale škole čiji su učenici sudjelovali na natjecanju bile su: OŠ J. Šurana Višnjan, OŠ V. Nazora Rovinj, OŠ J. Rakovca Sv. Lovreč, OŠ Tar –Vabriga Tar, OŠ M. Vlačića Labin, OŠ Poreč, SŠ M. Blažine Labin, SŠ Buzet, SŠ Z. Črnje Rovinj i SŠ V. Gortana Buje. Mnoštvo fotografija i dodatnih informacija moguće je pronaći na www.krasna-zemljo.info.

GALERIJA

Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad web stranice, dok nam drugi pomažu u poboljšanju stranice i korisničkog iskustva. Odluka o tome želite li dopustiti kolačiće ili ne je na Vama. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcionalnosti web stranice.