10. Dragi naš Pazin

Ovogodišnja manifestacija Dragi naš Pazin započela je 21. 9. 2023 u suradnji s dječjim vrtićem Olga Ban i Pazinskim kolegijem - klasičnom gimnazij. Povod su bile Rujanske svečanosti, tj. obilježavanja 80. obljetnice Pazinskih odluka, odnosno odluke o sjedinjenju Istre s Hrvatskom, zatim 1040. obljetnica Kaštela i 30. obljetnica Pazinskog kolegija. Manifestacija je započela radionicama za predškolsku djecu u prostorima Pazinskog kolegija - klasične gimnazije. Djeca su bila raspoređena u četiri skupine, a svaka je skupina odradila sljedeće aktivnosti:  

A) sportski poligon za vrtićku djecu 

Poligon je osmislila Jasmina Jelenić, članica naše udruge i socijalna pedagoginja u vrtiću Olga Ban uz svesrdnu pomoć svojih kolegica odgojiteljica iz vrtića (u aula magna)

B) igraonica iz matematike i fizike za predškolsku djecu 

Mooričke igre iz matematike i fizike osmislile su i realizirale profesorica Miranda Guštin i profesorica Gordana Radić Labinjan, članice u naše udruge i nastavnice u Pazinskom kolegiju. Djeca su imala priliku na kreativan i zabavan vježbati osnovne matematičke vještine i rješavati zadatke iz praktične fizike. 

C) radionica izrade cukerančića za vrtićku djecu 

Radionicu izrade cukerančića vodila je Dorijana Ujčić, članica naše udruge i viša medicinska sestra u Pazinskom kolegiju. Djeca su vježbala izraživati cukerančiće plastelina, a usput su poučena o zdravim prehrambenim i higijenskim navikama (na mostu između školske zgrade i doma).

D) "Mali istraživači srednjeg vijeka" 

Radionicu je osmislia Gabriella Ujčić, magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te pedadoginja u Pazinskom kolegiju (na trijemu). U povodu 1040. obljetnice provg spomena Pazina i pazinskog kašela, djeci se pokušalo dočarati život i običaje tog davnog vremena u kojem je kaštel izgrađen.  Radionicu su realizirali učenicic 2.a Fran Barjaktarić, Antonio Baćac, Ana Marija Horvat.

https://vrtic-olgaban-pazin.hr/2023/09/25/manifestacija-dragi-nas-pazin/

Drugi dio manifestaije realizirat će se na proljeće 2024. Planirane su sljedeće aktivnosti:

- 'Pričanje priča o Pazinu gradu" - radionica za predškolsku djecu u prostorijama Pazinskog kolegija - radionicu je osimslila i vodi Rita Ujčić, članica udruge

Aktivnosti za osnovnoškolce 11:30 - 14:00

- Čakavski kviz - kviz poznavanja čakavskog narječja i pazinskog govora za osnovnoškolce u prostorijama Pazinskog kolegija

Radionicu je osmilila Orijana Paus, članica udruge i nastavnica hrvatskog jezika i književnosti u Pazinskom kolegiju i Kristina Varda, članica udruge i knjižničarka u Pazinskom kolegiju.

- "kemijski laboratorij" za osnovnoškolce u kabinetu kemije u Pazinskom kolegiju

Radionicu je osmislila Irena Hudak Bogešić, članica udruge i nastavnica kemije u Pazinskom kolegiju i Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile Pazin. Cilj radionice je prepoznati važnost kemije u svakodnevnom životu, pa tako i u životu Pazina. Učenici će izvoditi pokuse, npr. dokazivat će razlike između otopina šećera i acetona, otkrivali su nepoznate uzorke otopina kiselina, baza i soli, određivali su debljinu aluminijske folije.

- likovna radionica (završni dio) u prostorijama Pazinskog kolegija

Radionicu je osmislila Eva Bulić, članica udruge i nastavnica likovne umjetnosti u Pazinskom kolegiju, Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile Pazin, OŠ Jure Filipovića Barban. 

- terenski kviz o Pazinu za osnovnoškolce

Kviz o Pazinu osmislili su članovi naše udruge Daniel Bogešić, prof. geografije i povijesti u Pazinskom kolegiju, i Sandra Sloković, prof. povijesti i talijanskog jezika, u Pazinskom kolegiju i OŠ Vladimira Gortana Žminj. Kviz  se odvija na terenu, a uključuje pitanja vezana za geografiju i povijest Pazina, te zadatke vezane za njegovu prirodnu, povijesnu, kulturnu i urbanu baštinu. Postoje i dodatni terenski zadatci u kojima se treba primijeniti jednostavne vještine iz matematike i fizike. Te su zadatke osmislile profesorica Miranda Guštin i profesorica Gordana Radić Labinjan, članice u naše udruge i nastavnice u Pazinskom kolegiju. Samoj realizaciji kviza doprinijet će prof. Kristina Kovaček sa svojim učenicima iz OŠ Vladimira Nazora Pazin.

- "La nostra cara Pisino" - radionica iz talijanskog jezika za osnovnoškolce u prostorijama Pazinskog kolegija

Radionicu su osmislile Alenka Frnajul, učiteljica talijanskog jezika u OŠ Vladimira Nazora u Pazinu i  Sandra Sloković, nastavnica talijanskog jezika u Pazinskom kolegiju i OŠ Vladimira Gortana Žminj. Sugestije za uspješno osmišljavanje radionice dala je i Zajednica Talijana Pazin.

- radionica iz Prirode za vrtićku djecu 

Radionicu će osmisliti i voditi prof. Martina Pulić Grabar

Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad web stranice, dok nam drugi pomažu u poboljšanju stranice i korisničkog iskustva. Odluka o tome želite li dopustiti kolačiće ili ne je na Vama. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcionalnosti web stranice.